neurale therapie

Even voorstellen: Peter W.B. Oomens,  gepensioneerd posturoloog  en manueel therapeut.

Met ruim dertig jaar ervaring en praktijkvoering in mijn Praktijk Integrale Houdingstherapie in Doorn (U), heb ik veel mensen met rug- en andere houdingsklachten kunnen helpen. Aansluitend ben ik vier jaar voorzitter van de beroepsvereniging  Omni Podo Genootschap (podoposturale therapie) geweest.

Wat is posturologie?  

Een bredere kijk op de menselijke houding, (fysieke) klachten die hierbij kunnen ontstaan alsmede het bepalen van de beste behandeling hiervoor. Wat betekent dat een behandelaar, in overleg met de patiënt, samenwerking met een of meer disciplines zoekt c.q. kan zoeken. Dit vraagt bereidheid van behandelaars, in het belang van de patiënt, over de eigen grenzen heen te kijken.

Momenteel doe ik literatuuronderzoek binnen de posturologie (posturology) naar de effecten van de vele lichaamssystemen, bijvoorbeeld  ons ZIEN. Ons lichaam kent veel van deze samenwerkende, elkaar beïnvloedende systemen. Naast beroepsgerelateerde artikelen heb ik een aantal boekjes geschreven. Verder ben ik gastdocent fysiotherapie geweest.

Hoe verder  

Zoals hierboven aangegeven kent het lichaam tal van deze systemen. Ze moeten alleen ‘nog even’ ontdekt worden. Hiertoe is kennis en het subtiel kunnen waarnemen een voorwaarde. Zoals de relatie tot het zien en de kaaksluiting practice based ‘bewezen’ is, moet dit ook gelden voor andere systemen.  Bijvoorbeeld, is er verband tussen gehoor en koprotatie (en dus de houding)? Waarom rennen we, fietsen we, schaatsen en racen we massaal’ tegen de klok’ in? Is dit uitsluitend ‘aangeleerd’? Probeer dit maar eens tegengesteld te doen; bijvoorbeeld ‘pootje over’ bij het schaatsen. Heel vreemd. Dit geldt m.i. zowel voor rechts- als linkshandigen. Terwijl thoracaal dit verschil wel degelijk valt waar te nemen. In het kader van klachtenvastlegging spelen deze voorkeuren een ( grote) rol.

Posturologie

 

 

 

Geef een reactie