is dyslexie ook altijd dyslexie?

HET VERBAND TUSSEN OGEN EN HOUDING

In mijn praktijk Integrale Houdingstherapie te Doorn (U) behandelde ik twintig jaar patiënten met vaak chronische houdingsklachten. Na een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) en houdingsonderzoek maakte ik ter behandeling een paar, op het eerste gezicht vlakke, inlegzooltjes. Deze zooltjes waren meestal tijdelijk, vaak konden ze na enige tijd weer uitgelaten worden. Zo eenvoudig als het klinkt, zo ingewikkeld is het werkingsmechanisme.

Deze methode is bekend onder de naam podoposturale therapie en is gebaseerd op de ideeën van dr. René Jacques Bourdiol. De voetzool is veel gevoeliger dan algemeen wordt aangenomen: we kunnen zonder problemen blootsvoets lopen, zelfs op een ruwe ondergrond, maar de meeste mensen kunnen niet tegen kietelen hiervan. Dat komt omdat de voetzool overladen is met zogenaamde baroreceptoren: selectieve zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor druk. Door dit mechanisme individueel toe te passen met behulp van de zooltjes, verandert de houding en verminderen of verdwijnen de klachten zelfs.

Wat mij al langere tijd opviel was dat bij veel brildragers het over de schouders kijken makkelijker ging zonder bril dan met. Vooral bij het gebruik van zogenaamde multifocale brillen. Om die reden liet ik tijdens de behandeling de bril afzetten. Zo ook bij een indertijd 13-jarig, sterk bijziend meisje. Na mijn houdingscorrectie riep ze, nog steeds zonder bril ‘ik kan veel beter zien’! Dit effect bleek niet eenmalig en was bij kinderen sterker dan bij volwassenen.

Ik besprak mijn ervaringen met diverse deskundigen; een echte verklaring konden zij niet geven. Geleidelijk aan zag ik meer kinderen in de leeftijd van 4-5 jaar tot de puberteit. Waarbij een aantal zaken opvielen.

De kinderen waren:

  • veelal brildragend
  •  vaak druk
  •  konden zich moeilijk concentreren
  •  vooral de jongsten liepen niet graag lopen en deden zelf hun schoentjes uit
  •  hadden vaak een divergente oogstand

Een eenvoudige convergentietest: voorwerp (b.v. potlood) van zo’n 30 cm afstand langzaam naar puntje neus bewegen, bleek bij testpersoon vaak lastig.

Behandeling:

Staande op een podobaroscoop worden bij patiënt enkele schijfjes kurk, 1 tot maximum 3 mm, onder de voet geschoven, leidende tot een instant houdingsverandering. Zichtbaar, reproduceerbaar en vaak voor patiënt direct voelbaar. Maar ook de convergentie (naar elkaar toe bewegen van de ogen) wordt vaak eenvoudiger, waarmee en waardoor(?) ook de accommodatie (instelling). Deze schijfjes kurk worden op een vlak inlegzooltje aangebracht.

Prisma:

Zorgen de zooltjes voor een snelle houdingscorrectie, vaak bleek (tijdelijk) toch meer nodig. Dat wordt gevonden in de Utermöhlen prismabril.**

Conclusie:

Tijdens de podoposturale behandeling van kinderen bleek een deel van hen het etiket dyslectisch met zich te dragen. Mijn behandeling had met name invloed op de spanning van de motorische oogspieren. Vermindering hiervan leerde mij dat de convergentie/accomodatie veelal eenvoudiger werd en er van dyslexie niet altijd sprake was……..

Peter W.B.Oomens (1995) Het zien; een andere kijk op de houding TIG 1994; 10(2): 66-71 https://posturology.nl/fileadmin/user_upload/ZIEN.pdf

Utermöhlen stichting **
CONTACTGEGEVENS E-mail info@specsymmetry.nl

 

Geef een reactie