Bourdiol en mode …

Vraag uw patiënt met rug- en houdingsklachten en/of evenwichtsproblemen, al dan niet gesteund, alleen op de hakken te staan. Niet bepaald comfortabel. Alleen op de voorvoeten dan? Niet veel beter. We staan op twee voorvoeten én twee hakken. Deze solide basis wordt grotendeels in het sagittale vlak verkregen.  Driedimensionaal heben we het dan over de x-, y- en z-as.

Logisch, hoor ik u denken, om vervolgens tweedimensionaal door te gaan met uw behandeling; links-rechts, hoger-lager om het niet te ingewikkeld te maken. Veel (para)medische disciplines denken en behandelen nog tweedimensionaal: x- en y-as. Denk b.v. aan de Cobb-meting bij scoliose (Hoek van Cobb).

Ander voorbeeld: vraag patiënt in ruglig op onderzoeksbank plaats te nemen. Benen gestrekt, armen langs het lichaam, ontspannen. Vaak zullen we dan zien dat een of beide benen in het heupgewricht exoroteren, waardoor een beenlengte verschil ‘lijkt’ te ontstaan. Echter zelden in gelijke mate. Dit verschil vinden we ook staande. Leggen we nu in ruglig een (sier)kussentje onder de lumbale ruimte aan de zijde  van het meest roterende been dan wordt dit meestal minder.  Beenlengtemeting en straight leg raising worden hierdoor  en hierbij beïnvloed.

Waar zit dit verschil? Door niet (alleen) in het frontale vlak waar te nemen, maar vooral voor-achter, het sagittale vlak dus. Kapandji wees hier al op: lateroflexie wk lumbaal is zonder rotatie niet mogelijk! Manueel therapeuten zullen zelden een ‘stukje’ behandelen maar altijd het geheel; je verschuift dan anders het probleem. Hetzelfde geldt voor podoposturaal therapeuten.

 

Podoposturaal therapeuten werken volgens de inzichten van René Jacques Bourdiol (ꝉ). Retrocapitale beïnvloeding van de intrinsieke, plantaire voet spieren en tarsale activering van o.a. de m. abductus hallucis en m. flexor brevis.. Met deze techniek in de vorm van neuroreflectoire (vlakke) therapiezolen is nauwkeurige sturing mogelijk gebleken. Tijdens mijn recente vakantie aan de zuid-Engelse kustplaatsen zag ik tot mijn verrassing een etalagepop in een onder andere door mij veelvuldig waargenomen houding bij jonge vrouwen: doorgestrekte knieën, voorover gekanteld bekken. Bourdiol zou dit betiteld hebben als ‘pied plat, premier degrée’. Complimenten voor deze etaleur!!!

Geef een reactie