neurale therapie

Even voorstellen: Peter W.B. Oomens, gepensioneerd posturoloog en manueel therapeut. 

Posturologie , (podologische houdingstherapie op neurofysiologische grondslag) verandert de houding onder andere via de voeten. Door net als bij een wiebelend tafeltje iets onder een van de pootjes te schuiven.

Eenvoudig en logisch om te zien, ingewikkeld om uit te leggen. Met ruim dertig jaar ervaring en twintig jaar praktijkvoering in mijn Praktijk Integrale Houdingstherapie in Doorn (U), heb ik veel mensen met rug- en andere houdingsklachten kunnen helpen. Vervolgens ben ik vier jaar voorzitter van de beroepsvereniging geweest.

Wat is posturologie? 

Een bredere kijk op de menselijke houding, (fysieke) klachten die hierbij kunnen ontstaan alsmede het bepalen van de beste behandeling hiervoor. Wat betekent dat een behandelaar, in overleg met de patiënt, samenwerking met een of meer disciplines zoekt c.q. kan zoeken. Dit vraagt bereidheid van behandelaars, in het belang van de patiënt, over de eigen grenzen heen te kijken.

Momenteel doe ik literatuuronderzoek binnen de posturologie (y) naar de effecten van de vele lichaamssystemen, bijvoorbeeld  ons ZIEN. Ons lichaam kent veel van deze samenwerkende, elkaar beïnvloedende systemen. Naast beroepsgerelateerde artikelen heb ik een aantal boekjes geschreven. Verder ben ik gastdocent fysiotherapie geweest.

Hoe verder

Zoals hierboven aangegeven kent het lichaam tal van deze systemen. Ze moeten alleen ‘nog even’ ontdekt worden. Hiertoe is kennis en het subtiel kunnen waarnemen een voorwaarde. Zoals de relatie tot het zien en de kaaksluiting practice based ‘bewezen’ is, moet dit ook gelden voor andere systemen.  Bijvoorbeeld, is er verband tussen gehoor en koprotatie (en dus de houding)? Waarom rennen we, fietsen we, schaatsen en racen we massaal’ tegen de klok’ in? Is dit uitsluitend ‘aangeleerd’? Probeer dit maar eens tegengesteld te doen; bijvoorbeeld ‘pootje over’ bij het schaatsen. Heel vreemd. Dit geldt m.i. zowel voor rechts- als linkshandigen. Terwijl thoracaal dit verschil wel degelijk valt waar te nemen. In het kader van klachtenvastlegging spelen deze voorkeuren een ( grote)rol.

 

N I E U W: 2 Paperbacks

  • Leren leven met rugklachten en houdingproblemen? Niet altijd.    Door Peter W.B.Oomens, Uitgeverij Calbona. ISBN:978-94-91872-95-2. Prijs: €15,00 .Geschreven voor patiënten, hun omgeving en anderszins geïnteresseerden. Met tips, adviezen en duidelijke uitleg. Geschreven vanuit de podoposturale therapie maar met een multidisciplinaire insteek.

  • Posturologie, houdingkunde voor geïnteresseerden.                              Door Peter W.B.Oomens. Calbona uitgeverij, ISBN: 978-94-91872-72-3. Prijs € 16,95 Multidisciplinair geschreven voor (para)medici en anderszins geïnteresseerden. 

Beide paperbacks zijn te bestellen via: www.boekenroute.nl en/of  www.1boek.nl en tevens te koop via BOL en alle boekhandels in Nederland en België.

 

 

Eén gedachte over “neurale therapie”

Geef een reactie